S*Deltas

Sibiriska Katter

Allergi och Rasstandard

Den sibiriska rasen kallas ju ibland för den allergifria rasen men som allergiker är det viktigt att tänka på att du kommer någon gång känna av katten och framför allt så är det viktigt att du provar allergin noga innan du köper en katt av denna ras.

Det finns flera testhem i Sverige, enklast är att maila Sällskapet för Sibirisk katt (testhem@sibiriskkatt.se) och fråga efter ett testhem nära dig.

 

Något jag lär våra kattungar är att vänja sig vid vatten, alla får med jämna mellanrum bli blöta och sista veckorna hos oss får de även bada, med schampo. Nu är det inte ett utställningsbad men de har i alla fall fått prova på att bli badade en gång.

 

Det finns mycket bra som har skrivits om allergi och jag hänvisar till följande två bra sidor. Dels Marie Hedrén, vars information om allergi du hittar här och även Marie Holmberg, vars information om allergi du hittar här.

 

 

Rasen indelas i följande grupper

1. Svart eller blå

2. Se 1 med vitt

3. Brunagouti och blåagouti

4. Se 3 med vitt

5. Röd, creme, svartsköldpadd, blåsköldpadd – både agouti och non-agouti

6. Se 5 med vitt

7. Samtliga silver

8. Se 7 med vitt

9. Vit

 

FIFe:s poängbedömning för Sibirisk katt

Totalt  100

Huvud Generell form, nos, haka 25

Öron Storlek, form, placering 10

Ögon Form och färg 10

Kropp Form, storlek, ben, tassar 20

Svans Längd och form 5

Päls Kvalitet, textur, längd 20

Päls Färg och mönster 5

Kondition  5

 

 

 

Att tänka på

Giftiga Blommor

Många av våra krukväxter eller snittblommor är giftiga eller har irriterande växtsaft. Det är ganska ovanligt att katter blir förgiftade av växter men det förekommer. I värsta fall kan det gå så illa att njurarna tar sådan skada att katten inte överlever.

 

Därför bör du vara lite du försiktig med vilka sorts växter du har hemma om du har en katt som gillar att smaka på blommor och blad.

 

Mer information finns på Agrias hemsida.

 

 

 

OBS! Nedanstående gäller även andra raskatter, t ex Maine Coon* och Helig Birma.

 

Har sista åren fått en del samtal och även hört om en hel del uppfödare som fått samtal ifrån förtvivlade lurade köpare! Jag vill därför här bara klargöra EN sak, en Sibirisk katt** är en raskatt registrerad inom något förbund, vilket varierar lite, då det finns några olika att välja på!

 

Det är några saker som man som köpare ska vara medveten om!

• En katt utan stamtavla är en huskatt, ingenting annat, det spelar ingen roll hur mycket raskatt föräldrana är eller hävdas vara, en katt utan stamtavla är och förblir en huskatt. Och utan stamtavla, vad bevisar att föräldrarna verkligen är de, de sägs vara?

• En huskatt får inte livförsäkras för mer än 1500:-, betala därför inte mer för din huskatt och då ska de vara vaccinerade x2, id-märkta och veterinärbesiktigade.

• Två långhåriga katter kan INTE få en korthårig unge, var uppmärksam på detta! Om en enda unge i kullen är korthårig, ja då kan det möjligen ha skett en mutation. Men om flera kattungar än normalt blir korthåriga efter två långhåriga föräldrar är en genetisk omöjlighet och ett sätt att lura köpare betala mer för påstådda raser i en kattunge vilka egentligen inte existerar.

 

• Det finns ingen ras som heter Norsk skogskatt, men ofta kallas så gott som alla långhåriga huskatter för skogskatt. Den äkta varianten heter Norsk Skogkatt.

• Huskatten finns naturligt i alla hårlängder, att en huskatt är långhårig innebär inte att den har raskatt i sig.

• Observera att en uppfödare som har mer än en ras hemma och råkar ut för en tjuvparning mellan dessa raser kan anmäla detta till sitt förbund och få ett huskattsbevis för kattungarna.

 

Vilka knep använder bedragarna då för att lura dig att köpa oregistrerat?

• En del hävdar att katten säljs oregistrerad för att ägaren inte är med i någon kattklubb, det kostar endast ca 350:-/år att vara med i en kattklubb. Alla som föder upp måste vara med i kattklubb, inte bara för att kunna registrera utan också för att kattklubbens uppgift är att se till att den enskilda uppfödaren följer de regler och förordningar som finns. En uppfödare som inte är med i en kattklubb kan mycket väl vara utesluten pga att denne inte skött sig. Är det någon du vill anförtro 2-4000:-?

• En annan vanlig ursäkt är att katterna säljs utan stamtavla för att fler ska ha råd med en raskatt, som jag sa ovan en katt utan stamtavla är en huskatt och ingenting annat. Det andra är att en registrering (alltså stamtavla) kostar 200:- att få ut betänk detta tvåhundra kronor, det är inte några pengar att tala om och definitivt inte något som sänker priset med ett par tusen? Så vad är det då som gör att de kan sänka priset med ett par tusen?

• Ibland säger de sig sälja oregistrerad därför att en eller båda föräldrarna är oregistrerad och därför kan de inte registrera ungarna, vad beror det på? En orsak kan vara att ena eller ingen av föräldrarna ens är raskatt, uppfödaren själv kanske blivit lurad från början och så fortsätter det.

• En annan orsak till att vara mycket försiktig med att köpa oregistrerat är att det finns fel som man inte avlar på, och det kan vara en orsak till att uppfödaren inte får ta kull på katten och löser detta genom att låta bli att registrera ungarna, katten har alltså avelsförbud.

Jag säger inte att dessa katter absolut inte skall köpas, jag säger bara var medveten om VAD det är du köper, det är en huskatt en alldeles unik underbar huskatt precis som alla våra andra underbara huskatter. Föräldrarna kommer troligen inte att vara testade, så var medveten om att det är en risk du tar, du kommer inte att få livförsäkra katten för mer än 1500:- vilket i sig kan vara helt ok, bara du vet om det och själv tycker det är ok. Så länge du inte känner att du blir lurad utan du vet vad du köper och varför.

 

Har du några frågor så hjälper jag gärna till att svara på dem så gott jag kan!

 

Upphovsmakare till texten är Malin Sundqvist, S*Dagdrivarn. Texten kan kopieras och användas då Malin har tillåtit detta.

Skriv dock med att Malin är upp-hovsmakare och att det är tillåtet att sprida vidare, om du använder materialet.

 

OBS! Ovanstående gäller även andra raskatter, t ex Maine Coon* och Helig Birma.

 

* I originaltexten står det Sibirisk katt

 

** I originaltexten står det Maine Coon

 

 

 

Varning för oärliga säljare!

Allergi

Rasstandard

Storlek

Medium till stor

 

Huvud

Massivt och lite längre än brett. Pannan är bred och lätt rundad. Höga kindben. Bred nos. Profilen har en svag inbuktning, men inget stop. Hakan är svagt vikande.

 

Öron

Medium, öppna i basen med runda öronspetsar. Svagt lutade framåt och med bra bredd emellan.

 

Ögon

Stora, lätt ovala och snedställda i placeringen. Alla färger är godkända.

 

Kropp

Kraftig benstomme. Benen är medium höga och formar en rektangel med kroppen. Tassarna är stora och runda.

 

Svans

Medium lång med rundad svanstipp.

 

Päls

Mycket tät päls som inte får ligga tätt till kroppen. Överpälsen är vattenavstötande och känns något hård vid beröring.

 

 

 

 

 

 

Kontaktinformation

090-521 06  eller  070-831 87 31

Email:  deltaskatter@gmail.com

Adress:  Umeå, Sverige.

MADE WITH IN MUSEFREE.COM